![](/media/lib/238/n-duet-0950d0d303526f4776080794cb60363b.jpg)
Balonik ratujący życie
27 stycznia 2016, 15:01Chirurdzy z King's College Hospital jako pierwsi na świecie wykorzystali nowe urządzenie do wzmocnienia/uszczelnienia zastawki dwudzielnej u pacjenta z zaawansowaną niewydolnością serca. Pięćdziesięciodziewięcioletni Richard Yalding był zbyt chory, by przeprowadzić u niego konwencjonalną operację.
![](/media/lib/246/n-minisarko-6add33e998cb1fe073aa33c9112951be.jpg)
Odkryto sarkofag z najmłodszą mumią starożytnego Egiptu
13 maja 2016, 13:17Miniaturowy sarkofag znaleziony w Gizie w 1907 roku zawiera najmłodsze znane zabalsamowane zwłoki starożytnego Egiptu. Nowoczesne techniki obrazowania pozwoliły zajrzeć do wnętrza sarkofagu i stwierdzić, że kryje on zwłoki dziecka urodzonego przedwcześnie pomiędzy 16 a 18 tygodniem ciąży
![Linia najwyższego napięcia (750 kV)](/media/lib/198/n-450px-pol_slup_przelotowy_linii_750kv-dca83b821acd506a6bf0f42da8a31ad8.jpg)
Transformator z PW zmieni oblicze energetyki
28 września 2016, 05:49Inteligentny transformator, nad którym pracuje zespół pod kierunkiem dr. hab. inż. Mariusza Malinowskiego, prof. PW z Wydziału Elektrycznego Politechniki Warszawskiej, pomoże oszczędzać energię i rozwiąże problem z awariami sieci.
![](/media/lib/101/n-wenusziemiamars-30432f15ae734d47e05dbb7e9c3f79a1.jpg)
NASA chce dołączyć do rosyjskiej misji na Wenus
16 marca 2017, 11:38Przed trzema laty informowaliśmy, że dwóch naukowców z NASA opracowało koncepcję załogowej misji na Wenus. Teraz dowiadujemy się, że NASA chce dołączyć się do rosyjskiej misji Venera-D, której celem jest właśnie Wenus.
![](/media/lib/284/n-lokietek-ab4f5d05358b965a99f1fcd8b546d2ca.jpg)
Legenda o Władysławie Łokietku w jaskini - archeolodzy mają nowe dowody
8 sierpnia 2017, 05:05Ostrogi i fragmenty naczyń ceramicznych z XIII i XIV w. znaleźli archeolodzy w jaskiniach na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Jest prawdopodobne, że opowieść o pobycie Łokietka w jednej z jaskiń w tym rejonie nie jest tylko legendą - powiedział PAP dr Michał Wojenka z UJ.
![© avlxyzlicencja: Creative Commons](/media/lib/297/n-1210865010_458186-3c2fe30e67d04e055d09b32688d3389a.jpeg)
Instytut Żywności i Żywienia przygotował dla dzieci aplikację o zdrowym żywieniu
5 stycznia 2018, 13:24„Zdrowice” to nowa aplikacja o zdrowym żywieniu dla dzieci i młodzieży przygotowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Eksperci mają nadzieję, że dzięki tej grze dzieci zainteresują się zasadami racjonalnego żywienia i zdrowym stylem życia.
![](/media/lib/99/n-bonobo-58b88697e009dd0a49184e71c3376072.jpg)
Asysta przy porodzie występuje nie tylko u ludzi, ale i u bonobo
23 maja 2018, 11:12Samice bonobo pomagają rodzącym. Włosko-francuski zespół porównuje to funkcji spełnianych przez położne. Dotąd fizyczną asystę w czasie porodu obserwowano wyłącznie u ludzi. Cechę tę wiązano z przebiegiem porodu u naszego gatunku.
![](/media/lib/314/n-kwantowesplatanie-f17bf0abab9c0a8de74d9b9767da0d55.jpg)
Pierwsze splątanie organizmu żywego i fotonu
30 października 2018, 10:33Grupa naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie donosi o udanym splątaniu bakterii z fotonami. W październikowym numerze Journal of Physics ukazał się artykuł zespołu pracującego pod kierunkiem Chiary Marletto, który przeanalizował eksperyment przeprowadzony w 2016 roku przez Davida Colesa i jego kolegów z University of Sheffield.
![](/media/lib/339/n-pizzamrozona-40dc7c4ccbed27653b7794bc60774c2d.jpg)
Wysoko przetworzona żywność skraca życie
12 lutego 2019, 08:52Szeroko zakrojone francuskie badania wskazują na związek pomiędzy konsumpcją bardzo wysoko przetworzonej żywności, a ryzykiem śmierci. Badaniami objęto dziesiątki tysięcy osób, których dietę monitorowano w latach 2009–2017. Okazało się, że spożywanie gotowych pokarmów, takich jak np. zakupionych w supermarketach gotowych dań, które wystarczy podgrzać, umiarkowanie zwiększa ryzyko zgonu.
![](/media/lib/119/grantowiec-41b15d2f2e77abf6b40762fe52bfe9bb.jpg)
Urolityna A, związek o właściwościach przeciwstarzeniowych, pomyślnie przeszła testy na ludziach
18 czerwca 2019, 05:29Testy z udziałem ludzi pokazały, że urolityna A (UroA), metabolit wytwarzany przez bakterie jelitowe z polifenoli granatów i jagód, może spowalniać związany ze starzeniem proces utraty siły i spadku masy mięśniowej. Dzieje się tak, bo UroA wywiera korzystny wpływ na "fabryki" energetyczne komórek - mitochondria.